Info om grisköttet

Grisen är uppfödd på Vretens gård i Arkhyttan, Stora Skedvi.

Gården, certifierad av djurhälsovården, ägs och drivs av Tomas Arkeberg och son.

Tillsammans sköter de djuren från födsel till slakt.

Gården består av fyra stallar samt en lösdrift med djupströbödd där de dräktiga suggorna går i väntan på smågrisar. Då det är dags för grisning flyttas suggan till en enskild box där hon får föda i lugn och ro. I boxen finns en enskild hörna avskiljd från suggan med värmelampa och halmbädd där smågrisarna kan krypa in.

Efter födsel diar smågriarna i 5-6 veckor. Därefter kan de börja äta vanligt foder. Kullen flyttar då till en egen box. Fodret är i blötform och är en blandning av gränsmjölk ifrån Grådö och Gävle mejerier, öljäst ifrån Oppigårds och Spendrups samt korn, havre och vete från Tomas egna åkrar. Vitaminer, mineraler och soja köpes in från Kvarnbyfoder. Grisarna får tillsyn 2ggr om dagen.

Varje morgon skrapas boxen och då får den ordentligt med halm som strömedel det är bra för magen, Och framförallt för grisens naturliga beteende, bökningen.

 Grisen stannar kvar i samma box tills den har en vikt på ca 120 kg då skickas den till slakt.

Den behöver alltså inte flyttas mer än en gång, man minimerar en del stressmoment, mycket bra för grisen, och för konsumenten som får ett fint griskött.